Manifestacija Dani Vajferta ove godine biće održana od 8. do 10. juna u Pančevu. Namera organizatora “Dana Vajferta” je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali Grada Pančeva.

Manifestacija ide u susret velikom jubileju – 300 godina od pokretanja industrije i pivarstva na ovim prostorima.

Tokom manifestacije staro gradsko jezgro i sam centar grada vraćaju se u period kada je Đorđe Vajfert živeo i pored bogatog kulturnog i zabavnog programa organizuje se Sajam piva, starih zanata i tradicionalnih jela, kao i privredni skup o razvoju mini pivarstva.

Prošle godine manifestacija “Dani Vajferta” okupila je oko 20 kraft pivara iz cele Srbije. U Ulici hrane predstavili su se proizvođači pivskih kobasica.

U Muzeju pivarstva posetioci su imali prilike da vide kako je nekada izgledala ova pivara i kako se proizvodilo pivo u 18. veku.

Ove godine program Manifestacije 4. “Dani Vajferta” biće podeljen u nekoliko segmenata: turistički (promocija turističke “Vajfertove” rute), kulturno-umetički(koncerti, izložbe, projekcije filmova i predavanja) i segment posvećen privrednicima (stručni skupovi, sajam starih zanata, predavanja iz oblasti turizma…)

Svoje pivo ove godine u Pančevu predstaviće više od 25 kraft pivara. Od ove godine Sajam piva i proizvođača piva biće međunarodni jer će osim kraft pivara iz Srbije učestvovati i proizvođači piva iz Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja.

Po prvi put Pančevcima i gostima Dana Vajferta biće predstavljeno Homebrew – kućno kuvanje piva. Prijavljivanje za prvo regionalno takmičenje trajaće do 30. maja na sajtu www.regionalnopivarstvo.com 

Manifestacija će svečano biti otvorena u petak, 8. juna, a posetioce Dana Vajferta na glavnoj bini na Trgu Đorđa Vajferta u Pančevu u večernjim satima zabavljaće pop bend “Crvena Jabuka”.

Ulaz na sva dešavanja u okviru Manifestacije biće slobodan.

Organizator je Turistička organizacija Pančevo uz podršku Grada Pančeva.

(Izvor: Pančevo.mojkraj.rs)