Tamo gde se Tamiš uliva u Dunav, na obali gde se čuju tambure, na vratima Banata, stasalo je Pančevo, prestonica pivarstva, starih zanata, centar moćne industrije, grad sa dugogodišnjom tradicijom i kulturom – grad karnevala.

Pančevo ima tradiciju karnevala koja datira iz 19.veka. Danas je Pančevački karneval, koji je u organizaciji asocijacije “ Prijatelji Pančeva “, postao najvažniji događaj u gradu i najveća međunarodna karnevalska manifestacija u Srbiji na kojem prisustvuje veliki broj posetilaca, učesnika, ambasadora i visokih zvaničnika iz zemlje i inostranstva.

Pančevački karneval je spoj različitih karnevalskih tradicija i kultura iz celog sveta, čiji je sastavni deo međunarodna saradnja i razmena. Pančevo se nalazi na karnevalskoj mapi sveta sa ovom značajnom evropskom manifestacijom koja je perjanica karnevala u Srbiji, kao prvi član iz Srbije – Federacije evropskih karnevalskih gradova ( FECC ) od 2004. godine i Evropski karnevalski grad.

Ove godine, 15. i 16. juna, Pančevo otvara vrata grada za Internacionalni pančevački karneval.

Otvaranje karnevalskih svečanosti u Pančevu počinje kada gradonačelnik Pančeval tradicionalno predaje vlast i ključeve grada maestru karnevala, što simbolično označava da gradom tih dana vladaju karnevalisti.

Sve se pretvara u veliki karnevalski podijum i ceo grad živi pod maskama. Počinju dani ludovanja i svako ko poseti Pančevo u vreme karnevala zabavlja se uz atraktivan i bogat program, šou performanse karnevalskih grupa i muzičke koncerte.

Kulminacija događaja je velika međunarodna karnevalska parada koja prolazi kroz centar Pančeva sa preko 100.000 posetilaca.

Oko 2.000 učesnika iz 10 zemalja, mažoretkinje, bras orkestri i karnevalske grupe vladaju srcem grada nekoliko sati u velikoj Međunarodnoj povorci Pančevačkog karnevala. Muzika i ples su sastavni deo karnevalskih grupa. Karneval nije samo maskiranje – to je proslava života.

Doživeti karneval u Pančevu je iskustvo koje se ni sa čim ne može uporediti, naboj pozitivne energije i radosti.