U Pančevu je u petak, 15. juna, svečano otvoren 16. Internacionalni Karneval. 

Kiša koja je padala gotovo ceo dan nije omela više hiljada Pančevaca da se okupe na Trgu Đorđa Vajferta, gde se nalazi Centralni karnevalski stejdž.

Zvuk fanfara označio je početak ceremonije otvaranja karnevala, kada su se pančevcima obratili predstavnici Evropske federacije karnevalskih gradova (FECC), nakon čega je usledila predaja ključeva grada, od strane zamenika gradonačelnika Predraga Živkovića, maestru karnevala Borisu Matijeviću, što simbolično znači da gradom sada vladaju karnevalisti. 

U nastavku se predstavio deo grupa koje učestvuju u Međunarodnoj karnevalskoj povorci, a nakon toga koncert je održala legendarna grupa Ođila.

U isto vreme na nekoliko desetak lokacija u gradu održavao se muzički program u okviru "Karnevala u srcu grada". 

 

Internacionalni karneval u Pančevu je međunarodna manifestacija od velikog značaja za Republiku Srbiju koja predstavlja različite kulture i karnevalske tradicije iz celog sveta. Kao najveća gradska manifestacija i prvi međunarodni karneval u Srbiji, održava se u organizaciji udruženja ''Prijatelji Pančeva'', pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam APV i Grada Pančeva.

Ova manifestacija postala je turistička atrakcija koju poseti više od 100.000 posetilaca sa oko 2.000 učesnika iz preko 10 zemalja. 

M.D. / Foto: Karneval Pančevo